• 0731 608 254

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Psoriazisul afecteaza, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate sa se însoteasca de afectarea articulatiilor-psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

Vitiligo

Vitiligo este o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la este pierderea sau oprirea producerii pigmentului și la apariția de pete albe pe suprafața pielii. Din motive încă nelămurite, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, între care fața, picioarele, articulațiile, degetele, genunchii și organele genitale. Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi apar fire de păr alb în scalp, gene, sprâncene sau barbă.

Veruci/Negi

Negii sau verucile sunt proliferari benigne ale pielii si mucoaselor si sunt rezultatul unei infectii cu Human Papilloma Virus. Acest virus se transmite prin contact direct (piele-piele) sau indirect (piele-obiecte contaminate, precum unghiera sau forfecuta de taiat unghiile). Autoinocularea sau transmiterea din aproape in aproape fac posibila raspandirea locala a infectiei. Dupa contactul cu Human Papilloma Virus poate sa treaca o perioada de timp cuprinsa intre 1 si 6 luni, in caz exceptional chiar 3 ani, pana la aparitia leziunilor cutanate.

Clinic, se pot observa veruci obisnuite, denivelate, cu suprafata rugoasa, veruci conopidiforme, veruci aplatizate sau profunde palmoplantare.

Factorii de risc al aparitiei negilor includ: hiperhidroza sau sudoratia excesiva a picioarelor sau a mainilor, lucrul cu mainile in mediu umed, frecventarea bazinelor de inot, manichiura in conditii precare de dezinfectie si asepsie, persoane care manevreaza carne cruda etc.

Verucile obisnuite sunt asimptomatice, deranjante doar din punct de vedere estetic. In schimb acelea localizate la nivelul talpilor pot fi extrem de dureroase, afectand mersul normal. Transformarea maligna a verucilor este rara, exceptand condiloamele genitale care ar trebui indepartate LASER sau prin electroauterizare.

Diagnosticul se face in primul rand clinic, iar tratamentul este recomandat pentru a ameliora simptomele (durerea) si pentru a evita transmiterea.

Clinica Hellodermaskin va recomanda:

  • Excizia cu LASER-ul CO2
  • Vaccinare HPV
Semne din nastere

Nu arareori am auzit vorbele din popor despre poftele mamei din timpul sarcinii materializate in semne pe pielea pruncului. Capsunile si petele rosii, murele si alunitele cu un aspect asemanator.  Desi aduc unicitate persoanei care le poarta, acelea de dimensiuni mari sau acelea expuse mereu privirii celor din jur pot fi considerate stigmatizante si sunt adeseori considerate inestetice.

Dar ce reprezinta din punct de vedere medical aceste semne?

Semnele din nastere sunt neregularitati benigne ale pielii, prezente fie de la nastere, fie dezvoltate ulterior in timpul copilariei, aparute prin proliferarea exagerata a unei componente cutanate:

  • Vase de sange- Hemangioamele de dimensiuni variabile, in pete de vin de Porto
  • Vase de sange- Nevus flammeus nuchae- Denumit si “sarutul ingerului”, apare la 50% dintre nou nascuti, la nivelul cefei
  • Foliculi pilosi- Nev pilos- Alunita cu par
  • Glande sebacee- Nev comedonian- O aglomerare de glande sebacee, ce apar sub forma unor comedoane grupate
  • Melanocite si tesut conjunctiv- Nev congenital pigmentat- Alunita cu aspect de mura
  • Melanocite dermice- Pete Mongoliene- Pete albastre
  • Melanina- Pete café au lait
  • Nev acromic- Alunita alba, fara pigment, adesea confundata cu vitiligo

Cauzele aparitiei semnelor din nastere nu sunt cunoscute. Hemangioamele pot sa dispara spontan, in timp ce alte semne cutanate persista toata viata. Majoritatea semnelor din nastere nu necesita tratament, dar, din ratiuni estetice, poate fi necesara indepartarea lor.